süre  23 saat 47 dakika

Koordinat sayısı 2940

Uploaded 21 Ocak 2020 Salı

Recorded Ocak 2020

-
-
2.147 m
1.127 m
0
3,6
7,3
14,55 km

53 kere bakıldı , 3 kere indirildi

yer Chioniádes, Epirus (Greece)

Γράμος, Χιονάδες - Διάσελο Μπάτρας - Αυχένας Μπάτρας - Μαύρη Πέτρα ΙΙΙ 2160μ - Μάυρη Πέτρα ΙΙΙ 2126μ.

Διαδρομή για δύο εκ των τεσσάρων κορυφών που συγκροτούν την Μαύρη Πέτρα ΙΙΙ Γράμου* από το χωριό Χιονιάδες. Η προσέγγιση της κορυφογραμμής πραγματοποιείται διαμέσου του Αυχένα Μπάτρας και του ομώνυμου οροπεδίου. Ευκρινέστατα μονοπάτια συνδέουν το χωριό με τον Αυχένα, αλλά και στην συνέχεια προς τα Βόρεια όπου κινείται το μονοπάτι Αμάραντος - Πληκάτι.

Η διαδρομή πραγματοποιήθηκε με περιορισμένη χιονοκάλυψη ( Ιαν. 2020 ), σε μορφή διημέρου, με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα σε πατάρι υψομέτρου 1220μ Βόρεια του χωριού.

Η διαδρομή παρουσιάζει μέτρια δυσκολία όσον αφορά την προσέγγιση της ψηλότερης κορυφής από τα Ανατολικά αλλά και στην διασύνδεση αυτών. Αναλόγως με τις συνθήκες του χιονιού, η χρήση crampons - piolet είναι πιθανή.

Σήμανση δεν υφίσταται. Νερό συναντάμε σε ρυάκι με γεναία ροή σε υψόμετρο 1250μ Βόρεια του χωριού Χιονάδες, όπως και σε αναβλύσεις επί του εκτενούς οροπεδίου Μπάτρας σε υψόμετρο 1800μ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αντληθούν από το κείμενο στα επιμέρους waypoints.

Επισημάνσεις:
- H ονομασία Γράμος, προέρχεται από το ξενικό Gramoz ( Σλαβικής, Αλβανικής ή Βλάχικης προέλευσης. Στα Σλάβικα gramoz πιθανότατα σημαίνει χαλίκι ) . Κατά συνέπεια καθ' ότι η ονομασία αποτελεί ''δάνειο΄΄ στην Ελληνική γλώσσα, γράφεται με ένα 'μ'.
- * Επισημαίνεται πως η ονομασία Μαύρη Πέτρα αναφέρεται στα τοπικά χωριά αλλά και στην ορειβατική κοινότητα σε περισσότερες των μια κορυφών του Γράμου. Χαρακτηριστικά να αναφερθει πως ως Μαύρη Πέτρα αναφέρεται και η ΝότιοΑνατολική απόληξη της κορυφής Κιάφα Γράμου. Η ονοματοδότηση με νούμερα των κορυφών της Μαύρης Πέτρας είναι αυτοσχέδια των συγγραφέων της παρούσης. Η ονοματοδότηση αυτή των παραπάνω κορυφών διακρίνεται σε επεξηγηματικές φωτογραφίες, πιο συγκεκριμενα στην 7η και 8η κατά σειρά της ανάρτησης.
- Δυστυχώς στην νέα έκδοση του πεζοπορικού Χάρτη της Ανάβασης η περιοχή της Μαύρης Πέτρας ΙΙΙ δεν αποτυπώνεται ( σε αντίθεση με τις παλαιότερες εκδόσεις ).
- Ανάβαση στις κορυφές Μαύρη Πέτρα Ι και ΙΙ μπορεί να βρεθεί στον παρακάτω διασύνδεσμο:
https://www.wikiloc.com/mountaineering-trails/gramos-mt-plikati-rosdoli-mavripetra-2420m-gramos-2521m-34291740

Γρηγόρης Τζομάκας
Δημήτρης Βασιλάκης
Waypoint

Anatoliki Rahi MavPetras III 2126m

Ανατολική ράχη Μαύρης Πέτρας ΙΙΙ 2126μ. Ακολουθώντας την ομαλή ράχη προς τα δυτικά οδηγούμαστε στην κορυφή.
çeşme/kaynak

Anavlisi

Σημείο με ανάβλυση, πόσιμο νερό. Η αρχική ανάβλυση βρίσκεται ελαφρώς ψηλότερα. At 40.29271N, 20.73145E
Dağ geçidi

Diaselo Batras

Διάσελο Μπάτρας ( αναφέρεται και Μπάντρα ) επί της κορυφογραμμής - συνοριογραμμής. Ιστορικό πέρασμα.Υψ. 1750μ. Χωματόδρομος φτάνει μέχρι εδώ από την πλευρά της Αλβανίας. Σημείο που οριοθετεί τα όρια των βουνών Γράμου και Κάμενικ. Συνεχίζουμε προς τα Ανατολικά σε ευκρινές μονοπάτι εντός δάσους οξιάς. At 40.29124N, 20.72468E
Nehir

Diashisi Rematos A

Διασχίζουμε το ρέμα και στην συνέχεια κινούμαστε στην ΒΑ του όχθη σε λιβάδια.
Nehir

Diashisi Rematos B

Επανερχόμαστε στην ΝΔ όχθη του ρέματος επί ράχης.
zirve

Didimi Mavri Petra III A

Η Ανατολική κορυφή της Δίδυμης κορυφής Μαύρη Πέτρα ΙΙΙ.
zirve

Didimi Mavri Petra III D

Η Δυτική κορυφή της Δίδυμης Μαύρης Πέτρας ΙΙΙ.
Waypoint

Eleftheri Anavasi

Ελεύθερη ανάβαση στην Ανατολικής κατεύθυνσης πλαγιά. Μέτρια κλίση. Ανάλογα με τις συνθήκες ενδεχομένως να απαιτηθεί χρήση crampons- piolet.
Kavşak

Exodos apo Monopati

Έξοδος από την χάραξη του μονοπατιού που συνεχίζει την τραβέρσα της κορυφογραμμής. Υψ. 1840μ Ελεύθερη ανάβαση σε πλαγιά Ανατολικής κατεύθυνσης. Πορεία προς τα Δυτικά.
çeşme/kaynak

Hioniades Pigi

Εισερχόμενοι στο χωριό συναντάμε διχάλα. Ανηφορίζουμε αριστερά και αμέσως συναντάμε πηγή. Χώρος στάθμευσης. Ακολουθούμε τσιμεντόδρομο προς Βορρά που στην συνέχεια εξελίσσεται σε χωματόδρομο.
Waypoint

HmDromos

Χωματόδρομος στο άνω τμήμα του χωριού. Τον ακολουθούμε με βόρεια κατεύθυνση μέχρι την ολοκλήρωση του.
Waypoint

HmDromos - Monopati

Υψόμετρο 1230μ. Ο χωματόδρομος ολοκληρώνεται και συνεχίζουμε σε μονοπάτι οριστικά. Κύρια χάραξη καλοπατημένη αλλά και αρκετές διακλαδώσεις. At 40.27621N, 20.73849E
Waypoint

Kirio Monopati / Ano tmima Oropediu.

Το μονοπάτι διασχίζει κατά μήκος το Άνω τμήμα του οροπεδίου της Μπάτρας. Η αρχική ανάβλυση του οροπεδίου εντοπίζεται επί του μονοπατιού.
ağaç

Kirio Monopati Traversas Korifogramis

Το κύριο μονοπάτι Αμάραντος - Πληκάτι αποφεύγει την κίνηση στην κορυφογραμμή και κινείται σε ευκρινή πλατιά χάραξη εντός δάσους οξιάς. Σημείο λίγο μετά το ξέφωτο- οροπέδιο σε υψ. 1880μ. Σύντομα διερχόμαστε και δεύτερου ξέφωτου όπου καταλήγει χωματόδρομος από το χωριό Γοργοπόταμος.
Waypoint

Korifogrammi

Στενό όμορφο σημείο της κορυφογραμμής. Εύκολη κίνηση προς τα Βόρεια. Άπλετη θέα από ψηλά στα οροπέδια της Αλβανίας.
zirve

Mavri Petra II 2258m/ Avgoidis Korifi

H Κορυφή της Μαύρης Πέτρας ΙΙ με αυγοειδή μορφή όταν την κοιτά κανείς από τα νότια. At 40.32938N, 20.75908E
zirve

Mavri Petra III 2126m

Κατεστραμμένο υψομετρικό στην κορυφή 2126μ Μαύρης Πέτρας ΙΙΙ Γράμου.
zirve

Mavri Petra III 2160m

Η κορυφή 2160μ της Μαυρης Πέτρας ΙΙΙ που σχηματίζεται από τέσσερις ουσιαστικά κουφές.
zirve

Mavri Petra Ι 2420m

Η εντυπωσιακή κορυφή της Μαύρης Πέτρας. 2420μ. Συνέχεια προς τα ΒΑ επί της κορυφογραμμής. Με θερινές συνθήκες διακρίνουμε αρκετά αμπριά ( πολυβολεία ) της εποχής του Εμφυλίου.
Waypoint

Monopati se Ipia Rahi

Το μονοπάτι πάντοτε ευκρινές, συνεχίζει με ΒΔ κατεύθυνση σε ήπια ράχη με αραιή βλάστηση.
Waypoint

Monopati Sintomefsi Or.Batras

Μονοπάτι που συντομεύει την προσέγγιση του οροπεδίου της Μπάτρας αποφεύγοντας το Ομώνυμο Διάσελο. Μετρίως ευκρινές μονοπάτι.
Waypoint

Oropedio Batras

Εκτενές οροπέδιο στα ΝΑ της κορυφογραμμής. Υψ. 1800μ. Ύπαρξη πηγών - ανάβλυσεων.
Waypoint

Paralagi horis Diashisi Rematos

Όμορφη παραλλαγή σε καλοπατημένο μονοπάτι που αποφεύγει την διάσχιση του ρέματος. Κίνηση σε ράχη, διερχόμαστε πλησίον χαρακτηριστικού βράχου.
Waypoint

Patari / Camp Site

Πατάρι πλησίον του δρόμου. Κατάλληλο για διανυκτέρευση. Υψ. 1220μ. Όμορφη θέα στον Σμόλικα. Ρυάκι με γεναία ροή όλο τον χρόνο σε απόσταση 200μ. At 40.27527N, 20.73710E
Waypoint

Patari

Πατάρι λίγα μέτρα Ανατολικά της κορυφογραμμής. Υψ. 2110μ. Με πορεία προς τα Β - ΒΔ προσεγγίζουμε την κορυφογραμμή και εύκολα την κορυφή 2160μ.
Waypoint

Plato / Xefoto 1960m

Χαρακτηριστικό πλατό - ξέφωτο σε υψόμετρο 1960μ. Κατηφορίζοντας προς τα ΝΑ σύντομα προσεγγίζουμε το μονοπάτι Αμάραντος-Πληκάτι. At 40.29840N, 20.73196E
Waypoint

Raba

Ράμπα που προσεγγίζει εγκάρσια την Ανατολική ράχη της Μαύρης Πέτρας ΙΙΙΙ 2126μ σε υψόμετρο 2080μ περίπου. Μέτρια κλίση, μέτρια προς μικρή έκθεση. ΒΑ κατεύθυνση.
Kavşak

Simio Exodu apo Korifogrami

Εύκολη και σύντομη έξοδος από την κορυφογραμμή. Κατάβαση σε ήπια πλαγιά που ολοκληρώνεται σε πλατό.
Kavşak

Sistada Oxias / Dihala Mon

Συστάδα Οξιών σε υψόμετρο 1580μ. Επιλέγουμε είτε απευθείας ανάβαση στο οροπέδιο Μπάτρας ( Β ) είτε προσέγγιση του ομώνυμου διάσελου ( ΒΔ ).
Waypoint

Stani

Εκτενής στάνη σε υψόμετρο 1220μ. Ο δρόμος διέρχεται ουσιαστικά διαμέσου αυτής. Τους χειμερινούς μήνες, εύλογα, δεν βρίσκεται σε λειτουργία. At 40.27383N, 20.73688E
Waypoint

Vrahinos Shimatismos

Βράχινος εντυπωσιακός σχηματισμός επί της κορυφογραμμής με μυτερές απολήξεις.
Kavşak

Xefoto

Ξέφωτο και μικρό πλατό εντός του δάσους Οξιάς. Το κύριο μονοπάτι χάνει προσωρινά ύψος συνεχίζοντας την τραβέρσα προς τα Β -ΒΑ.

Yorumlar

    You can or this trail