süre  bir gün 4 saat 48 dakika

Koordinat sayısı 4681

Uploaded 22 Haziran 2019 Cumartesi

Recorded Haziran 2019

-
-
2.256 m
1.082 m
0
5,9
12
23,6 km

66 kere bakıldı , 7 kere indirildi

yer Matsoúki, Epirus (Greece)

Λάκμος Διάσχιση: Μπάρος-Καλόγηρος 2105μ-Πλάκα 2060μ-Βερλίγκα 2030μ-Τσουκαρέλα 2294μ-Βερλίγκα-Διάσελο Τσουκαρέλας Σικιέρ-Ανθοχώρι

Διάσχιση του συνόλου του όγκου του Λάκμου από Νότο προς Βορρά σε διάστημα διημέρου με διανυκτέρευση σε αντίσκηνα στο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς οροπέδιο της Βερλίγκας. Σημείο εκκίνησης το πέρασμα του Μπάρου, σε υψόμετρο 1900μ που ενώνει τα χωριά Καλαρρύτες και Ματσούκι της Ηπείρου, με εκείνα της Θεσσαλίας στον Ασπροπόταμο. Η διαδρομή στο πρώτο μισό της, κινείται επί της κορυφογραμμής. Περνα από τις κορυφές Νότιος Καλόγηρος Λάκμου 2105μ και Πλάκα 2160μ, ενώ τραβερσάρει τις κορυφές Σουφλομύτη και Κατσαρό. Οι κορυφές του Μέγα Τράπου χρειάσθηκε επίσης να τραβερσαριστούν προκειμένου η ομάδα να προλάβει μεσημβρινή αστάθεια. Με σημείο βάσης το προφυλαγμένο οροπέδιο της Βερλίγκας σε υψόμετρο 2030μ, όπου και πηγή στο Νότιο άκρο του ( Καρβελού ), πραγματοποιήθηκε ανάβαση στην Τσουκαρέλα 2294μ, υψηλότερη κορυφή του Λάκμου. Στο οροπέδιο με ετήσια περιοδικότητα ( κάθε Ιούνιο ), παρατηρείται το φαινόμενο των μαιανδρισμών του ρυακιού που το διασχίζει προτού αυτό χαθεί σε καταβόθρα στο ΒΑ του άκρο. Η Βερλίγκα θεωρείται η πηγή του Ασπροπόταμου και κατά προέκταση του Αχελώου ποταμού. Η διανυκτέρευση στο σημείο αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο στα ελληνικά βουνά. Το δεύτερο μισό της διαδρομής, κινείται εκτός κορυφογραμμής. Από την Βερλίγκα κινείται σε τραβέρσα και με μικρή υψομετρική διακύμανση, προσεγγίζει το διάσελο Τσουκαρέλας-Σικιέρ 2030μ. Η τραβέρσα παρά την 'προβληματική' της όψη εκ του μακρόθεν, είναι αρκετά βατή για έμπειρους πεζοπόρους. Στο σύνολο της, ακολουθούμε ατραπούς κοπαδιών, και ξεπερνώντας μικρούς ώμους, σύντομα προσεγγίζουμε το προαναφερθέν διάσελο. Από το διάσελο και μέχρι το Ανθοχώρι στο Βόρειο άκρο του βουνού, ακολουθούμε την χάραξη του μονοπατιού Epirus Trail στην περιοχή. Το προαναφερθέν μονοπάτι φέρει σηματοδότηση κόκκινου χρώματος με spray και μεταλλικές πινακίδες. Κινούμενοι Βόρεια του Διασέλου λοιπόν, κατερχόμαστε στην όμορφη κοιλάδα που σχηματίζεται μεταξύ των κορυφών της Ράχης Σικιέρ και του Γιαννάκη. Αφού την διασχίσουμε, προσεγγίζουμε χωματόδρομο που ξεκινά από το Ανθοχώρι και προσεγγίζει την περιοχή Βόρεια της Ράχης Σικιέρ. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο και συντομεύοντας ορισμένες στροφές του, ολοκληρώνουμε την διαδρομή μας στο Ανθοχώρι. Η παρούσα καταγραφή ολοκληρώνεται στο άνω άκρο του χωριού, όπου φτάνει ασφαλτόδρομος και υφίσταται το εγκαταλελειμμένο γήπεδο του χωριού.

Επισημάνσεις:
- Η διάσχιση μπορεί κάλλιστα να αναστραφεί ( Βορράς προς Νότο ). Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η υψομετρική διαφορά και συγχρόνως μειώνεται ο διαθέσιμος χρόνος στην Βερλίγκα.
- Θα πρέπει να έχει υπάρξει πρόβλεψη διασύνδεσης μετά οχήματος των σημείων αφετηρίας και τερματισμού ( ασφαλτόδρομος διάρκειας 1ω 40λ περίπου ). Στην προκειμένη περίπτωση επελέγη taxi van από το Μέτσοβο.
- Καθ' ότι το φαινόμενο των μαιανδρισμών του νερού στην Βερλίγκα είναι περιοδικό, κυρίως τον Ιούνιο κάθε έτους, θα πρέπει να συνδυαστεί η διαθεσιμότητα μαζί με καιρικές προγνώσεις διημέρου, που δεν προβλέπουν αστάθεια - κάτι σύνηθες για Ιούνιο.

Τάσος Τζομακας
Θωμάς Κόμης
Γιώργος Κορδιάς
Γρηγόρης Τζομάκας
Dağ geçidi

Afhenas Baru Asfaltos 1900m

Αυχένας Μπάρου που διαχωρίζει το βουνό του Λάκμου από εκείνο της Κακαρδίτσας. Ο ασφαλτόδρομος ενώνει τα χωριά της Ηπέιρου με εκείνα του Ασπροποτάμου στην Θεσσαλία. Σημείο εκκίνησης της διαδρομής.
Waypoint

Anatoliki Traversa Suflomiti

Ανατολική τραβέρσα Σουφλομύτη διασχίζοντας μικρή λάκκα σε κτηνοτροφικό μονοπάτι. Εποχιακό ρυάκι ( Μάιος ).
çeşme/kaynak

Anthohori Platia / Pigi

Ανθοχώρι Μετσόβου. Υψ. 1040μ Εκκλησία, ταβερνείο και λιθόκτιστη πηγή.
Waypoint

Arhiko Tmima Korifogramis

Κινούμαστε επί του αρχικού τμήματος της κορυφογραμμής του Λάκμου με υψομετρικές διακυμάνσεις. Ενίοτε τραβερσάρουμε κορυφές. Εντυπωσιακή θέα.
Dağ geçidi

Diaselo Tsukarelas-Sikier

Το διάσελο Τσουκαρέλας-Σικιέρ. Υψ. 2030μ. Συναντάμε σήμανση με κόκκινο spray και πινακίδες που οδηγούν στο Ανθοχώρι. Epirus Trail. Κατεβαίνουμε με τα καγκέλια του μονοπατιού προς τα Βόρεια.
Waypoint

Vasi Rahis Tsukarelas

Μικρός αυχένας στην βάση της νότιας ράχης της Τσουκαρέλας. Υψ. 2130μ. Συνεχίζουμε επί της βατής ράχης βόρεια για την κορυφή. Εύκολο πεδίο. At 39.67992N, 21.12022E
Şelale

Diashisi Ryaki / Kataraktis

Διασχίζουμε εύκολα ( Ιούνιος ) ρυάκι και συνεχίζουμε απέναντι Β. Στα δεξιά μας ( Α ) εποχιακός καταρράκτης. At 39.67777N, 21.12840E
Waypoint

Ditiki Traversa

Η παρούσα καταγραφή τραβερσάρει τις κορυφές του Τράπου από τα δυτικά λόγω επερχόμενης αστάθειας. Πολύ αχνά κτηνοτροφικά μονοπάτια.
Waypoint

Ditiki Traversa Katsaru

Επιλέγουμε την πιο εμφανή χάραξη από τα πολλά κτηνοτροφικά μονοπάτια που τραβερσάρουν την κορυφή Κατσαρό από τα δυτικά.
Waypoint

Ekinisi Traversas gia Diaselo

Λιβάδι από όπου ξεκινάμε την τραβέρσα που με μικρή υψομετρική επιβάρυνση καταλήγει στο Διάσελο Τσουκαρέλας- Σικιέρ. Αχνές χαράξεις κτηνοτροφικών ατραπών. Στοχεύουμε ώμο με ώμο. At 39.68000N, 21.12921E
Kavşak

Exodos Kiladas

Έξοδος της κοιλάδας. Το μονοπάτι περνά ανάμεσα από μεγάλα βράχια. Αγνοούμε την κίτρινη-μαύρη χάραξη του Ε6 ( για Ζωοδόχο Πηγή ) όπως και προσωρινά τα ταμπελάκια Epirus trail που συνεχίζουμε για λίγο ακόμα σε κουραστικό μονοπάτι. Στοχεύουμε μοναχικό δέντρο στην αρχή χωματόδρομου.
Waypoint

Homatodromos Sikier-Anthohori

Σε υψ. 1600μ συναντάμε χωματόδρομο που ακολουθούμε σχεδόν πιστά μέχρι ψηλότερα του Ανθοχωρίου.
zirve

Kalogiros Notios 2105m

Η ψηλότερη κορυφή του Νότιου Καλόγηρου Λάκμου με υψόμετρο 2105μ. Συνεχίζουμε Βόρεια επί της ομαλής ράχης.
Waypoint

Kilada Sikier-Gianaki

Το μονοπάτι κατηφορίζει σε ράχες εντός της κατηφορικής κοιλάδας που σχηματίζεται μεταξύ της εντυπωσιακής Ράχης Σικιέρ και της κορυφής Γιαννάκη.
zirve

Mega Trapos I 2200m

Η βορειότερη κορυφή του Μέγα Τράπου.
zirve

Mega Trapos II 2260m

Η υψηλότερη κορυφή του Μέγα Τράπου. Η παρούσα καταγραφή δεν την επισκέπτεται λόγω απειλής καταιγίδας.
zirve

Mega Trapos III 2240m

Κορυφή Μεγα Τράπου ΙΙΙ με υψομετρικό στύλο και υψόμετρο 2240μ.
Waypoint

Mikra Oropedia Kinisi Voria

Κινούμαστε σε ασαφή μονοπάτια διασχίζοντας μικρά οροπέδια-μπαλκόνια, με κίνηση βόρεια.
Waypoint

Notia Rahi Tsukarelas

Βατή νότια Ράχη Τσουκαρέλας. Αχνά μονοπάτια σε εξαιρετικά βατό πεδίο και προφανή πορεία.
Waypoint

Omorfi Laka

Το μονοπάτι κατηφορίζει σε όμορφη λάκκα με υδρόφιλλα φυτά.
Waypoint

Omos Diahorismu Verligkas-Asprovrisis

Ωμος που διαχωρίζει τα δυο οροπέδια, εκείνο της Βερλίγκας με εκείνο της Ασπρόβρυσης. Συνεχίζουμε προς τα ΒΔ σε εμφανές κτηνοτροφικό μονοπάτι που τραβερσάρει το οροπέδιο της Ασπρόβρυσης από τα νότια.
Waypoint

Pagetonikos Vrahos

Βράχος με ίχνη παγετωνικής προέλευσης. Σήμανση. Συνεχίζουμε κατηφορίζοντας σε όμορφη λάκκα.
Waypoint

Paleo Gipedo Anthohoriu / Asfaltos

Το παλαιό γήπεδο Ανθοχωρίου στην κορυφή του χωριού. Άσφαλτος. Ολοκλήρωση της διαδρομής.
Waypoint

Parakmpsi gia Gipedo Antohoriu

Εγκαταλείπουμε το κύριο μονοπάτι για Ανθοχώρι και κινούμαστε ΒΑ. Προσπερνάμε εγκαταλελειμμένη ποτίστρα, περνάμε διάδρομο ανάμεσα σε πουρνάρια και καταλήγουμε σε δεξαμενή νερού στην άκρη του γηπέδου.
Waypoint

Pareklisi

Παρεκκλήσι στο παλαιό πέρασμα Μπάρου. At 39.61624N, 21.16290E
Dağ geçidi

Pareklisi Paleo Perasma Baru

Παρεκκλήσι σε αυχένα επί της κορυφογραμμής σε υψόμετρο 1940μ. Πρόκειται για το παλαιό πέρασμα του Μπάρου, Καλαρρύτες-Ασπροπόταμος.
çeşme/kaynak

Pigi Karvelu

Πηγή με ροή ίσως όλο τον χρόνο. εντοπίζεται στο νότιο άκρο του οροπεδίου της Βερλίγκας και λίγα μέτρα ψηλότερα.
zirve

Plaka 2160m

Η κορυφή Πλάκα 2160μ. Μεγάλος λιθόκτιστος κούκος. Ευρεία ομαλή κορυφή. Συνεχίζουμε προς τα ΒΔ με υψομετρική διακύμανση.
Waypoint

Portes

Το μονοπάτι περνά ανάμεσα σε βράχια και κατέρχεται με δυο καγκέλια στην επόμενη λάκκα.
Nehir

Ryaki / Oropedio Asprovrisis 15/06, 19:32

Ενα από τα πολλά ρυάκια που κυλούν στο οροπέδιο ΝΑ της Τσουκαρέλας. Συνεχίζουμε σε αχνά κτηνοτροφικά μονοπάτια και έυκολο πεδίο προς τα ΒΔ με στόχο το εμφανές διάσελο. At 39.67773N, 21.12485E
Waypoint

Simio Traversas I

Σημείο της τραβέρσας για Διάσελο Σικιέρ-Τσουκαρέλας.
Waypoint

Simio Traversas II

Σημείο της τραβέρσας που κατεβαίνουμε σύντομο ελαφρώς απότομο σημείο σε βράχια. Στην συνέχεια στοχεύουμε τον επόμενο ώμο.
Waypoint

Simio Traversas III

Σημαδεύουμε λεπτό βράχο που προεξέχει του ώμου που βρίσκεται μπροστά μας, για να τον περάσουμε.
Kavşak

Sintomefsfi petalu Stanis

Συντομεύουμε την στροφή του δρόμου που περνά δίπλα από στάνη, διασχίζοντας λάκκα με μικρή υψομετρική διακύμανση.
Waypoint

Sintomefsi Strofis B

Συντομέυουμε πολύ μεγάλη στροφή του δρόμου, κατηφορίζοντας σε πλαγιά. Με προσοχή εντοπίζουμε το μονοπάτι.
Waypoint

Sintomefsi me katavasi se Sara

Συντόμευση κατάβασης στην Βερλίγκα, που αποφεύγει την κορυφή του Τράπου Ι και το διάσελο στα βόρεια της.
Waypoint

Sintomefsi Strofis A

Συντομεύουμε μεγάλη στροφή του δρόμου από όμορφο μονοπάτι σε ράχη. Διάσπαρτα δέντρα.
Waypoint

Temnisi Hm/dromu Anthohoriu

Τεμνίζουμε τον χωματόδρομο και συνεχίουμε Βόρεια. Διασχίζουμε λάκκα με διάσπαρτα δέντρα, στάνη και δασύλιο πέυκων στα αριστερά ( Δ ).
zirve

Tsukarela 2294m

Τσουκαρέλα 2294μ, υψηλοτέρα κορυφή του όρους. Υψομετρικός στύλος ΓΥΣ. ¨Ομορφη θέα στο σύνολο του Λάκμου και πολλών άλλων βουνών.
Nehir

Verligka

Εποχιακό ρυάκι με μαιανδρισμούς σε προφυλαγμένο οροπέδιο σε υψόμετρο 2030μ. Το φαινόμενο είναι εποχιακό΄και παρουσιάζει αυτή την εικόνα σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Πηγή στα Νότια του οροπεδίου.
Waypoint

Verligka Camp

Σημείο διανυκτέρευσης στην καρδιά της Βερλίγκας. Εποχιακό περιοδικό φαινόμενο με καλύτερη εποχή για επίσκεψη τον Ιούνιο.

Yorumlar

    You can or this trail