süre  3 saat 49 dakika

Koordinat sayısı 421

Uploaded 12 Şubat 2017 Pazar

Recorded Şubat 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
304 m
190 m
0
2,2
4,4
8,84 km

1959 kere bakıldı , 68 kere indirildi

yer Randa, Baleares (España)

INICIAMOS LA RUTA DESDE RANDA Y NOS DIRIGIMOS AL QANAT DE SON REUS, CONVIENE LLEVAR LINTERNA PARA PODER BAJAR UNOS ESCALONES DE GRAN DIMENSIÓN.
El qanat de Son Reus és un qanat, o font de mina, d'origen andalusí d'una longitud de 300 m, situat dins la possessió de Son Reus, del municipi d'Algaida i dins la possessió de Son Saleta del municipi de Llucmajor, construït per abastir d'aigua l'hort del rafal musulmà de Ferrutxelles, actual son Saleta. És el qanat més llarg de Mallorca.
Entrada al pou
El pou mare, anomenat font de Son Reus o font de Ferrutxelles, es troba situada dintre d'un sementer arran del camí Vell d'Algaida a Llucmajor i als peus de Puig de s'Escolà, en la seva vessant de tramuntana. S'hi accedeix per un portal d'alçada d'1,60 m i es descendeix per una escala excavada parcialment a la roca fins als 10 m de fondària on s'hi troba l'ullal. A l'interior destaquen tres arcs escarsers i una volta de canó de peces de marès. Des d'ell surt la galeria del qanat en direcció sud-oest, cap la zona agrícola de Son Saleta. L'altura dels primers metres de galeria és de 5 m per reduir-se poc després a uns 2 m. L'amplària inicial és de 80 cm. El sostre és d'arc en mitra o angular.[1]
Des de l'exterior només es veuen els orificis d'entrada i de sortida d'aquesta galeria i 9 pous de ventilació, dels 14 originals. A uns 50 m del portal de la mina s'ha enfonsat una part del sostre. La galeria travessa el camí vell d'Algaida a Llucmajor per a tornar a comparèixer dins la possessió de Son Saleta. A un dels pous d'aireig prop del camí hi cau aigua provinent d'una petita bassa. La sortida de la galeria, d'1,30 m d'alt i 60 cm d'ample, és arran de la tanca que serveix de partió de terme.[1] Tan sols els darrers dos o tres metres de la mina són dins el terme de Llucmajor.[2]
La font fou concedida a la vila de Llucmajor pel rei Jaume II de Mallorca i participà en el seu abastiment fins a l'any 1969. El 1307 es projectà una síquia per reunir les seves aigües amb les provinents de la font de Randa.[3]
DESPUES NOS DIRIGIMOS AL PUIG DE S´ESCOLÁ, LA VEGETACIÓN ES MUY ABUNDANTE Y EL TERRENO TIENE UNA INCLIANCIÓN CÓMODA, AL LLEGAR A LA BASE ROCOSA HEMOS DE SUPERAR UNA PARED CON VIEJA REJILLA Y SUBIR POR UNA REPISA ALTA QUE NOS DEJA CASI EN LA CIMA ROCOSA DE ESTE BELLO PUIG.
El puig de l'Escolà és una muntanya del massís de Randa (Mallorca) situada la major part al terme de Llucmajor i una petita part al d'Algaida.

El puig es troba molt a prop de les possessions de son Saleta (Llucmajor) i son Reus (Algaida), essent la majoria de la vessant propietat d'aquesta darrera. També frega la muntanya la carretera MA-5010 que uneix les dues localitats. Presenta una altitud de 303 metres.
A la vora del puig es troba la font de Son Reus, aquest qanatd'origen medieval, és el més llarg de Mallorca, 300 metres, i abastia d'aigua la ciutat de Llucmajor fins a 1969. Pel que sembla a canvi d'aquest servei els propietaris de son Reus es trobaven exempts de pagar contribució. També s'hi ha localitzat una cova amb restes prehistòriques.
El nom del puig es troba relacionat amb la llegenda del puig de les Bruixes. Sembla que quan el rei Jaume I va foragitar les bruixes del puig veïnat, un escolà poruc va romandre sobre aquest turó proper per observar la feta.
AHORA POR BELLOS CAMINOS NOS DIRIGIMOS PRIMERO AL GRAN ESTANQUE DE SON REUS, EN EL QUE AUN QUEDAN RESTOS DE UNA GÓNDOLA DE LAS QUE SE VEIAN POR LAS PLAYAS DE SANTA PONSA EN LOS AÑOS 80.
CONTINUAMOS HACIA EL BOSQUE DE SON VENY Y NOS DESVIAMOS HACIA S´HERTAT, DESPUES HACIA SON ROIG Y A CONTINUACIÓN HACIA SON BARDOLER.
DE REGRESO A ESTE PUNTO NOS DIRIGIMOS A LAS CASAS DE SON VENY Ó DE S´ESTACAR, PERO ANTES DEDICAREMOS UNA VISITA ENTRANDO EN LA FONT DE SON VENY.
A CONTINUACIÓN TRANSCRIBO LA APORTACIÓN DE ESTUDIO DE LA PÁGINA ""FONTS DE TRAMUNTANA"" CON NUESTRO AGRADECIMIENTO A SU CONTINUA ENTREGA Y EXCELENTE TRABAJO DE DOCUMENTACIÓN.
Aquesta font està aprop del camí, davant Son Veny. És una capella adossada a un marge i que permet davallar fins a l'ullal. Des d'aquest ullal l'aigua arriba a un safareig a través d'una mina de devers 40 m seguida d'una síquia descoberta d'uns 10 m. La mina té un esbaldrec, segurament pel pas de maquinària pes damunt.
El safareig de la Font de Son Veny també rebia els sobrants de la Font d'Estacar però a l'actualitat la canaleta està rompuda.
Les referències que tenim sobre la Font d'Estacar i la Font Fonda (o de Son Veny) són un poc confoses així que no podem assegurar que haguem encertat el nom corresponent a cadascuna.
MUY CERCA DE LAS CASAS DE SON VENY ESTÁ LA FONT DE S´ESTACAR:
La Font d'Estacar és un broll que sorgeix dins una capelleta just davall el camí que passa per davant Son Veny. El que sembla una petita mina és en realitat un pou amb un profunditat de devers 150 cm que vessa per damunt anegant l'explanada on se troba.
Devora la capella hi ha les restes d'una beurador de marès totalment destruit. També se veuen restes d'una canaleta que duia l'aigua directament del pou al safareig però ara se troba en molt mal estat i tan sols se n'observen algunes restes. Des d'aquest primer safareig el sobrant d'aigua se dirigia al safareig que reb l'aigua de la Font Fonda.
ES UN ITINERARIO CÓMODO Y MUY RECOMENDABLE.
Waypoint

font y abrevaderos

Waypoint

horno de cal

Waypoint

Qanat de son Reus

Waypoint

14 respiraderos-quedan 11

Waypoint

hasta aquí hemos seguido la línea de respiraderos del Qanat

Waypoint

vieja alambrada

Waypoint

balconada con difícil subida

Waypoint

Puig de s' Escolá

Waypoint

ahora seguimos por un viejo camino de carro

Waypoint

Son Saleta-conexión carretera vieja de Llucmajor con camino de carro

Waypoint

gran estanque de son Reus

Waypoint

Can Rectoria-giramos a la derecha por un sendero

Waypoint

entramos en un sendero en el bosque

Waypoint

bajanos por el camino de la izquierda

Waypoint

can Vich

Waypoint

s' Heretat

Waypoint

conexión con el Puig de Galdent

Waypoint

camino poco definido delante de son Roig

Waypoint

seguimos de frente por un sendero

Waypoint

son Bardoler

Waypoint

pozo

Waypoint

salimos del Camino amplio por la derecha en subida

Waypoint

subimos por sendero a la izquierda

Waypoint

son Viroto

Waypoint

font de Son Veny ´o Fonda-un poco antes está la font de S- Estacar

Waypoint

Son Veny ó S' Estacar

1 comment

 • alfon2k 29.Ara.2018

  I have followed this trail  doğrulanmış  View more

  Paseo agradable, seguimiento fácil, bonitas vistas de esta preciosa isla.

You can or this trail