-
-
37 m
0 m
0
1,6
3,2
6,49 km

7 kere bakıldı , 0 kere indirildi

yer  Heide Waasmunster, Flanders (Belgique)

Bossen van Waasmunster

Het kampeerterrein "Camping Gertsekot" is gelegen in Waasmunster.

Auteur: TVO
Meer informatie
Rustig gelegen familiecamping in een groene omgeving en niet ver van E17. Gunstig uitgangspunt voor een bezoek aan de steden Sint-Niklaas, Antwerpen en Gent. Uitstekend vertrekpunt voor wandel- en fietstochten. Ook zeer goed gelegen doorreiscamping.

Auteur: tovpubliek
Meer informatie
Tweede statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang (zie eerste statiekapelletje). Bakstenen veldkapelletje, vernieuwd in 1938; ingeplant in straatbocht op onregelmatig driezijdig perk met lage heesters en 3 jonge bomen. In nis: polychroom reliëftafereel achter ingelijst glas, kopie in polyester van 1976 door J. Van Acker van het plaasteren reliëftafereel door beeldhouwer Aloïs De Beule; volgens opschrift houten omlijsting voorstelling van: "De vlucht naar Egypte".

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Gelegen aan hoek Molenstraat. Vroeger Villa "Heide" (volgens oude prentbriefkaart), nu Villa "The Big House" genaamd. Voormalig buitengoed van textielfabrikant Lucien Reychler (Sint-Niklaas), volgens overlevering en oude prentbriefkaarten daterend van 1909-1911 en behorend tot de oudste villabouw op de Heide. Ondanks recente aanpassingen bewaart de villa in baksteenbouw zijn opmerkelijkste kenmerken bepaald door de zeer speciale dakconstructie en verspringende volumes. Hoofdgebouw van twee verdiepingen onder een steil en geknikt overstekend schilddak (leien), op houten consoles; afgeknotte daknok verhoogd met ronde belvedère met balustrade of panoramatoren. Eén afgeschuinde gevelhoek met afgeronde erker voorheen met balkon. Overige gevelhoeken bekroond door postamenten. Oorspronkelijke voorgevel gericht naar de Molenstraat waar aanvankelijk de toegang was. Huidige voordeur via de vroegere dienstingang opzij. Uitwendig aspect nog aangepast bij de renovatie omstreeks 1985 onder meer houten blokvensters en de diverse kozijnen vervangen door steen; één van beide lage aanbouwen opzij enigszins vergroot; grote polygonale veranda aangebouwd naast de vroegere voorgevel. Interieur bewaart in diverse elementen in neo-Vlaamse renaissancestijl: omlijste binnendeuren, betegelde haarden met natuurstenen haardwangen, zolderingen met samengestelde balkenlaag waarvan de moerbalken met decoratief snijwerk rusten op consoles, houten trap. Bijhorende serres gesloopt, bewaarde kleine ezelstal.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Gelegen aan hoek Spoorwegstraat. Hoekhuis met villa allure, volgens kadasterarchief gebouwd in 1923 als fabrieksdirecteurswoning door Alexis Roos; aanvankelijk ingeplant naast zijn kleine fabriek van wol en katoen afvalweefsel aan de Spoorwegstraat (achter nummer 20, thans verdwenen). Vervangt een kleiner huis van omstreeks 1895 aan de Spoorwegstraat, dat in 1908 was omgevormd tot een bureel en in 1914 samen met de bijhorende fabriek van De Jaeghere (opgericht begin 20ste eeuw) in bezit kwam van de maatschappij Roos (volgens kadastergegevens). In 1930 overgenomen door de Mantafabriek. Dubbelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pseudo-mansardedak. Achterwaarts vergroot. Gewitte gecementeerde gevels met schijnvoegen en verwerking van hardsteen. Zolderverdieping met slank hoektorentje: overhoekse houten lantaarn op geprofileerd kraagstuk en ranke spits. Opvallende deurportiek van hout en kunststeen. Origineel houtwerk met kleine roedeverdeling evenals andere details van de afwerking met art-deco inslag bepalend voor het aparte voorkomen van de bouw.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Burgerhuis in modernistische stijl, volgens bouwaanvraag en kadasterarchief van 1933 in opdracht van onderwijzer Hippoliet Poppe. Opgevat als rijhuis met de aanleg van een enkelhuis; telt twee traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak. Omhaagd voortuintje met lage afsluiting aan de straat voorzien van buisleuningen. Originele bakstenen lijstgevel uitgevoerd in verschillende metselverbanden die de gevel verlevendigen doch vooral de geometrische gevelcompositie en het samenspel van horizontale en verticale vormen accentueert, waardoor de constructie stilistisch bij het romantisch kubisme aanleunt. Zo is de brede hoger oplopende venstertravee in de rechter gevelhelft zonder metselverband uitgewerkt tot een verticaal volume met een horizontale geleding: brede liggende vensters onder gewitte dubbele uitspringende betonnen banden die tevens de afgeronde gevelhoek rechts sterk accentueren. IJzeren armatuur op de penant naast het afgeronde dakvenster (voor vlaggenstok ?). Ondiepe deurportiek met afwisselend staand en liggend metselverband en een bandvormig bovenlicht onder gewitte betonnen luifel; herhaling van de twee smalle liggende zijvenstertjes naast het bovenvenster van de deurtravee. Oorspronkelijke ramen met typische horizontaliserende roedeverdeling. Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, (aanvraag van 20.02.1933).

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Vrijstaand burgerhuis met voortuintje, opgericht volgens bouwplan van 1936 naar ontwerp van architect R. Bailliu. Woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (pannen en leien). Bakstenen lijstgevel met eigentijds materiaalgebruik en een strakke vormgeving aansluitend bij de modernistische stijl. Typische verwerking van zwarte vierkante geglazuurde tegels onder meer aan de deurposten, als geometrisch compositie element op de bovenverdieping, tevens de ongelijke bovenvensters markerend. Brede liggende vensters, in de venstertravee verdiept in rechthoekige spaarvelden. Horizontaal afgelijnde pui met dubbele deur. Origineel schrijnwerk deels met typisch gestructureerd glas. Vernieuwde zoldervensters. Recent achteraan met een nieuwbouw uitgebreid. Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 2, Nr. 13.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Burgerhuis. Aanvankelijk een dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met eclectisch getinte voorgevel, volgens kadasterarchief van 1909-1910. Het rechts aansluitend poortgebouw werd later verhoogd met bovenverdieping tot doorlopende lijstgevel. Voorheen polychrome voorgevel met horizontale platte banden, thans egaal witgeschilderd. Sokkel met afzaat, waterlijsten en puilijst onder bogenfries en de aflijnende kroonlijst op consooltjes verlevendigen wel nog de gevel. Rondbogige vensters (nieuw houtwerk) met driekwart bolle dagkanten en accentuerende verbonden booglijsten. Lage rechthoekige deur met geprofileerde hardstenen neuten, I-latei met rozetten en klein bovenlicht.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Voormalig bareelwachtershuis naast de spoorwegovergang van de lijn Sint-Niklaas-Dendermonde aangelegd in 1873. Voor het reizigersvervoer afgeschaft in 1958, voor het goederentransport in 1968. Schuin ten opzichte van de straat alleenstaande woning; lager dan het straatniveau gelegen op een geplaveid perceel omheind door typische opengewerkte betonnen afsluiting. Volgens bouwnaden in het metselwerk aanvankelijk een lager en kleiner huisje, het zogenaamde gardenhuisje van de ijzeren weg Dendermonde – Sint-Niklaas, volgens kadasterarchief gebouwd in 1874, vergroot in 1913 en wellicht nog eind de jaren 1920. Na afschaffing van de spoorlijn naar verluidt omstreeks 1958 verbouwd en met lage aanbouwen uitgebreid (veranda en garage). Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder typisch overstekend pannen zadeldak. Voorgevel met hoeklisenen. Haakse en lage achteraanbouw. Spaarzame getoogde muuropeningen in bakstenen omlijstingen met oren en sluitsteen. Twee met gesinterde bakstenen omlijste panelen voor opschriften waaronder een kruisvormig boven de voordeur.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Villa Chavée-De Coen, aanvankelijke fabrieksdirecteurwoning volgens kadasterarchief van 1929-1930 gebouwd in opdracht van Jan Jozef Chavée nijveraar van Sint-Nicolaas. Bijhorende fabriek van Chavée voor houtkrullen en mijnhout gesticht in 1909 aan de overzijde van de straat is intussen verdwenen. Art-deco getinte villa van twee bouwlagen onder snijdend schild- en wolvedak (leien). Baksteenbouw met bepleisterde gevelelementen, nu volledig gewit. Typerende muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken, de meeste getrapt verdiept. Ook merendeels behouden schrijnwerk met decoratief gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten. Erkeruitbouw in de straatgevel. Voordeur links opzij benadrukt door de brede getrapte omlijsting en toegangstrap. Opengewerkte deurvleugels met structuurglas en geometrisch smeedwerk. Aan de achterzijde vergroot. Gang met oorspronkelijke vloer en lambrisering (marmer) met vaste fontein; trap met smeedijzeren leuning; plafond van salon met ornamentiek in art decostijl.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Voormalige hoeve met losse bestanddelen. Laag gelegen boerenhuisje van één bouwlaag, drie traveeën tellend van slechts een kamer diep. Binnenshuis gedateerd 1711 op haardbalk in de centrale kamer. Verankerde en gecementeerde baksteenbouw op gepikte plint. Deels gewijzigde rechthoekige muuropeningen met groen en witgeschilderde vensterluiken; opkamervenster, lage voor- en achterdeur. Hermetste open haard doch behouden samengestelde balkenlaag. Aan de straat gelegen bakstenen stallen uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, vervangt de vroegere houten stallen. Vrijstaand enkelvoudig bakhuisje ten noordwesten van de achtergevel van het boerenhuis.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Villa, vroeger "Villa Flora" genaamd (volgens oude prentbriefkaart). Evenals nummer 88 en 82 volgens kadasterarchief in 1936 en volgens bouwaanvraag van 1935 opgericht door dezelfde bouwheer (Louis Klaes). Gerenoveerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder snijdende zadeldaken (vernieuwde kunstleien). Voorgevel voorheen met bepleisterde gedeelten (verwijderd). Linker travee met voordeur in verdiepte portiek en onder overdekt terras, beide met balustrade. Bredere rechtertravee eindigend op puntgeveltop met decoratieve houten dakrand; trapezoïdale erker doorlopend over twee bouwlagen. Vernieuwd houtwerk met gewijzigd model.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Eenvoudig villaatje van 1935-1936. Volgens bouwaanvraag van 1935 één van de drie naast elkaar gelegen woningen opgericht door dezelfde bouwheer (Louis Klaes), namelijk samen met nummers 88 en 92 (volgens kadasterarchief van 1936). Diephuis van twee bouwlagen onder mank wolvedak (pannen). Rechter dakschild doorgetrokken boven de lagere rechter travee. Afgeknotte asymmetrische voorpuntgevel. Bredere venstertravee met over twee bouwlagen doorlopende trapezoïdale erker. Vernieuwd houtwerk. Tweedelig gebogen sierlijk ijzeren toegangshek aan gedecoreerde betonnen hekpijlers.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Villa, voorheen "Zonnehuis" genaamd, behorend tot de oudste aanvankelijke buitenverblijven op de wijk Heide. Gebouwd in 1913-1914 (volgens kadasterarchief en mondelinge overlevering) voor de Brusselse handelaar Leopold Hufkens ter vervanging van een bestaand (boeren)huisje op een domein van ongeveer 1,5 hectare (later deels verkaveld). Sinds het laatste kwart 20ste eeuw permanent bewoond. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder snijdende pannen zadeldaken met een eenlaagse uitbouw onder lessenaarsdak links opzij en achteraan (vroegere veranda). Later aangebrachte gewitte ruwe gevelbepleistering en vernieuwde voordeur gemarkeerd door een ondiepe bakstenen portiek (wellicht omstreeks midden 20ste eeuw). Nog herkenbaar aanvankelijk voorkomen van een traditioneel Vlaams landhuis onder meer door de lage steunbeertjes op de voorgevelhoeken, typische venstertjes met kleine roedeverdeling, luikduimen en rode tegeldorpels; in de linker zijgevel bewaart één venster nog zijn vouwbare luiken. Rechts opzij later toegevoegde garage. Oorspronkelijk salon in neo-Vlaamse renaissancestijl bewaart een typisch met houtsnijwerk beklede fraaie hoekschouw, een aansluitende lambrisering met daarin uitgespaard twee vaste stilistisch bijpassende kasten; nu gewitte samengestelde balkenlaag. Keuken met originele tapijttegelvloer.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Pittoreske voormalige hoeve van het langgestrekte type, vroeger " 't Oud Hoefje" genaamd, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw (voor 1835 volgens kadasterarchief), met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zeldzaam overblijfsel van de schaarse boerenhuisbouw op de wijk Heide, geëvolueerd tot een buurt met buitenverblijven en thans een residentiële buurt met vooral grote villa’s. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag met bij het boerenhuis aansluitend bedrijfsgebouw (stal, schuur), onder een doorlopend pannen zadeldak; zijdelings met lage kleine aanbouw onder half schilddak palend aan de straat. Voorheen gewit, recent gerenoveerd met behoud van originele muuropeningen; houtwerk en pannen vervangen. Muuropeningen met houten lateien, klimmend dakvenster en poort. Links van de gekasseide oprit staande beuk. Ernaast een lage gewitte bakstenen constructie met afgeronde achterzijde en onder overstekend pannen afdak; rondbogige toegang in het voorpuntgeveltje. Vermoedelijk teruggaand op een vroeger bakhuisje

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Landhuis voorheen genaamd "Het Patrijske". Voormalige woning van toondichter Lodewijk Mortelmans (1868-1952) op de Heide. Gebouwd in 1919 in traditionele bak- en zandsteenbouw geïnspireerd op het Waaslandse boerenhuistype en oorspronkelijk met zicht op de Heidekapel. Ondiep voortuintje met hulsthaag grenzend aan zandweg tegenover rij van 3 beuken. Langgerekte woning van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak met verspringende daknok. Twee getrapte dakvensters met ruitvormige gevelsteen voorzien van opschrift "ANNO 1919". Typische kruisvensters en omlijst laag rondboogdeurtje. Schuin geplaatste erker op rechter gevelhoek. Gedenksteen met portret van L. Mortelmans in bronzen plaat. Inwendig aangepast, recent opengewerkte achtergevel en uitbreiding woning in L-vorm.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Landhuis "Den Hert", voormalig buitenverblijf volgens kadasterarchief daterend van 1913-1914, en mogelijk deels teruggaand op een kleiner huisje uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Nu een bakstenen villaatje, deels verankerd en met knipvoegen. Dubbelhuis van één bouwlaag op L-vormige plattegrond onder kruisende pannen zadeldaken. Twee rechter traveeën met inkomdeur voorafgegaan door portiek met afdak gevormd door het verlengde voorste dakschild op steunen. Links vooruitspringend vensterrisaliet met puntgevel. Typerende stenen kruiskozijnen voorheen met houten luiken. Gerenoveerd en zijdelings uitgebreid in het derde kwart van de 20ste eeuw.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Bescheiden villa met reminiscenties aan de cottagestijl. Volgens kadasterarchief daterend van 1930. Woning van één bouwlaag op eenvoudig aanvankelijk vrijwel vierkant grondplan en afgedekt door een overstekend zadeldak (pannen), met dakvensters aan de voorgevelzijde. Verankerde baksteenbouw met sierankers voorzien van rechthoekige muuropeningen met betonnen latei. Typische toepassing van kleine roedeverdeling en pittoreske rood en wit geschilderde luiken en andere houten afwerking zoals daklijsten. Voordeur met origineel houtwerk voorafgegaan door portiek met zadeldak op nieuwe onderbouw. Achteraan verlengd met aanbouw onder plat dak; toegevoegde vrijstaande garage.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Gebied: Eeckhoekbos Eigenaar: privé Toegang: 1 jan - 31 dec

Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie
Landhuis "Rust na Zorg", gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de Heidekapel, heden in gebruik als taverne-restaurant en thans Heidehof genaamd. In oorsprong teruggaand op een oude bestaande langwerpige woning (vermoedelijk van het type boerenhuis); volgens kadasterarchief in 1913 een eerste maal naar achter vergroot voor Kochler Jules verzekeringsagent uit Brussel, wellicht om als buitengoed dienst te doen; toen volgens prentbriefkaart gekend als "Heidschlössen". Latere villa Rust na Zorg aan de voorzijde verhoogd met halve verdieping en toevoeging tegen de linker perceelsgrens van een haaks opgerichte lage vleugel met stallingen (1933 volgens kadasterarchief). Fabrikantenfamilie Bauweraerts (Sint-Niklaas) liet volgens plan van 1941 de voorgevel en het dak van de villa herbouwen naar ontwerp van architect Karel Wauters (Sint-Niklaas). Bijhorende stallingen met conciërgewoning (nummer 111/1) genaamd "Mijn Lust" toen tevens verbouwd naar plan van dezelfde architect.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Gelegen aan hoek Lode Ontropdreef. Ensemble van twee gelijkaardige achterin gelegen boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag en drie traveeën, onder een doorlopend zadeldak (pannen), gekadastreerd als nieuwbouw van 1859. Twee overblijvende huisjes van een rij van drie schuin ingeplant tegenover de Heidekapel. Voorbeeld van de merendeels verdwenen typisch kleinschalige oude woningen op de Heide. Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint en afgelijnd door een getrapte daklijst. Twee lage rechthoekige deuren, beide tussen haast vierkante vensters met tralies en luiken. Armwaterpomp en watervergaarbak tegen de centrale haardtravee. Naar achter verruimd en toevoeging van jongere stal aan de straat (gekadastreerd 1939 samen met de vervanging van twee achter nummer 121, 123 liggende arbeidershuisjes Lode Ontropdreef nummer 1, 3.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

Yorumlar

    You can or this trail