-
-
36 m
24 m
0
1,9
3,7
7,44 km

5 kere bakıldı , 0 kere indirildi

yer  Heide Waasmunster, Flanders (Belgique)

Wandeling met veel Groen
Burgerhuis in modernistische stijl, volgens bouwaanvraag en kadasterarchief van 1933 in opdracht van onderwijzer Hippoliet Poppe. Opgevat als rijhuis met de aanleg van een enkelhuis; telt twee traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak. Omhaagd voortuintje met lage afsluiting aan de straat voorzien van buisleuningen. Originele bakstenen lijstgevel uitgevoerd in verschillende metselverbanden die de gevel verlevendigen doch vooral de geometrische gevelcompositie en het samenspel van horizontale en verticale vormen accentueert, waardoor de constructie stilistisch bij het romantisch kubisme aanleunt. Zo is de brede hoger oplopende venstertravee in de rechter gevelhelft zonder metselverband uitgewerkt tot een verticaal volume met een horizontale geleding: brede liggende vensters onder gewitte dubbele uitspringende betonnen banden die tevens de afgeronde gevelhoek rechts sterk accentueren. IJzeren armatuur op de penant naast het afgeronde dakvenster (voor vlaggenstok ?). Ondiepe deurportiek met afwisselend staand en liggend metselverband en een bandvormig bovenlicht onder gewitte betonnen luifel; herhaling van de twee smalle liggende zijvenstertjes naast het bovenvenster van de deurtravee. Oorspronkelijke ramen met typische horizontaliserende roedeverdeling. Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, (aanvraag van 20.02.1933).

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Voormalig bareelwachtershuis naast de spoorwegovergang van de lijn Sint-Niklaas-Dendermonde aangelegd in 1873. Voor het reizigersvervoer afgeschaft in 1958, voor het goederentransport in 1968. Schuin ten opzichte van de straat alleenstaande woning; lager dan het straatniveau gelegen op een geplaveid perceel omheind door typische opengewerkte betonnen afsluiting. Volgens bouwnaden in het metselwerk aanvankelijk een lager en kleiner huisje, het zogenaamde gardenhuisje van de ijzeren weg Dendermonde – Sint-Niklaas, volgens kadasterarchief gebouwd in 1874, vergroot in 1913 en wellicht nog eind de jaren 1920. Na afschaffing van de spoorlijn naar verluidt omstreeks 1958 verbouwd en met lage aanbouwen uitgebreid (veranda en garage). Breedhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder typisch overstekend pannen zadeldak. Voorgevel met hoeklisenen. Haakse en lage achteraanbouw. Spaarzame getoogde muuropeningen in bakstenen omlijstingen met oren en sluitsteen. Twee met gesinterde bakstenen omlijste panelen voor opschriften waaronder een kruisvormig boven de voordeur.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Vrijstaand burgerhuis met voortuintje, opgericht volgens bouwplan van 1936 naar ontwerp van architect R. Bailliu. Woning van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (pannen en leien). Bakstenen lijstgevel met eigentijds materiaalgebruik en een strakke vormgeving aansluitend bij de modernistische stijl. Typische verwerking van zwarte vierkante geglazuurde tegels onder meer aan de deurposten, als geometrisch compositie element op de bovenverdieping, tevens de ongelijke bovenvensters markerend. Brede liggende vensters, in de venstertravee verdiept in rechthoekige spaarvelden. Horizontaal afgelijnde pui met dubbele deur. Origineel schrijnwerk deels met typisch gestructureerd glas. Vernieuwde zoldervensters. Recent achteraan met een nieuwbouw uitgebreid. Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 2, Nr. 13.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Gelegen aan hoek Spoorwegstraat. Hoekhuis met villa allure, volgens kadasterarchief gebouwd in 1923 als fabrieksdirecteurswoning door Alexis Roos; aanvankelijk ingeplant naast zijn kleine fabriek van wol en katoen afvalweefsel aan de Spoorwegstraat (achter nummer 20, thans verdwenen). Vervangt een kleiner huis van omstreeks 1895 aan de Spoorwegstraat, dat in 1908 was omgevormd tot een bureel en in 1914 samen met de bijhorende fabriek van De Jaeghere (opgericht begin 20ste eeuw) in bezit kwam van de maatschappij Roos (volgens kadastergegevens). In 1930 overgenomen door de Mantafabriek. Dubbelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pseudo-mansardedak. Achterwaarts vergroot. Gewitte gecementeerde gevels met schijnvoegen en verwerking van hardsteen. Zolderverdieping met slank hoektorentje: overhoekse houten lantaarn op geprofileerd kraagstuk en ranke spits. Opvallende deurportiek van hout en kunststeen. Origineel houtwerk met kleine roedeverdeling evenals andere details van de afwerking met art-deco inslag bepalend voor het aparte voorkomen van de bouw.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Pittoreske voormalige hoeve van het langgestrekte type, vroeger " 't Oud Hoefje" genaamd, opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw (voor 1835 volgens kadasterarchief), met aanpassingen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Zeldzaam overblijfsel van de schaarse boerenhuisbouw op de wijk Heide, geëvolueerd tot een buurt met buitenverblijven en thans een residentiële buurt met vooral grote villa’s. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag met bij het boerenhuis aansluitend bedrijfsgebouw (stal, schuur), onder een doorlopend pannen zadeldak; zijdelings met lage kleine aanbouw onder half schilddak palend aan de straat. Voorheen gewit, recent gerenoveerd met behoud van originele muuropeningen; houtwerk en pannen vervangen. Muuropeningen met houten lateien, klimmend dakvenster en poort. Links van de gekasseide oprit staande beuk. Ernaast een lage gewitte bakstenen constructie met afgeronde achterzijde en onder overstekend pannen afdak; rondbogige toegang in het voorpuntgeveltje. Vermoedelijk teruggaand op een vroeger bakhuisje

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Landhuis voorheen genaamd "Het Patrijske". Voormalige woning van toondichter Lodewijk Mortelmans (1868-1952) op de Heide. Gebouwd in 1919 in traditionele bak- en zandsteenbouw geïnspireerd op het Waaslandse boerenhuistype en oorspronkelijk met zicht op de Heidekapel. Ondiep voortuintje met hulsthaag grenzend aan zandweg tegenover rij van 3 beuken. Langgerekte woning van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak met verspringende daknok. Twee getrapte dakvensters met ruitvormige gevelsteen voorzien van opschrift "ANNO 1919". Typische kruisvensters en omlijst laag rondboogdeurtje. Schuin geplaatste erker op rechter gevelhoek. Gedenksteen met portret van L. Mortelmans in bronzen plaat. Inwendig aangepast, recent opengewerkte achtergevel en uitbreiding woning in L-vorm.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Landhuis "Rust na Zorg", gelegen in de onmiddellijke nabijheid van de Heidekapel, heden in gebruik als taverne-restaurant en thans Heidehof genaamd. In oorsprong teruggaand op een oude bestaande langwerpige woning (vermoedelijk van het type boerenhuis); volgens kadasterarchief in 1913 een eerste maal naar achter vergroot voor Kochler Jules verzekeringsagent uit Brussel, wellicht om als buitengoed dienst te doen; toen volgens prentbriefkaart gekend als "Heidschlössen". Latere villa Rust na Zorg aan de voorzijde verhoogd met halve verdieping en toevoeging tegen de linker perceelsgrens van een haaks opgerichte lage vleugel met stallingen (1933 volgens kadasterarchief). Fabrikantenfamilie Bauweraerts (Sint-Niklaas) liet volgens plan van 1941 de voorgevel en het dak van de villa herbouwen naar ontwerp van architect Karel Wauters (Sint-Niklaas). Bijhorende stallingen met conciërgewoning (nummer 111/1) genaamd "Mijn Lust" toen tevens verbouwd naar plan van dezelfde architect.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Gelegen aan hoek Lode Ontropdreef. Ensemble van twee gelijkaardige achterin gelegen boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag en drie traveeën, onder een doorlopend zadeldak (pannen), gekadastreerd als nieuwbouw van 1859. Twee overblijvende huisjes van een rij van drie schuin ingeplant tegenover de Heidekapel. Voorbeeld van de merendeels verdwenen typisch kleinschalige oude woningen op de Heide. Verankerde en gewitte baksteenbouw op gepikte plint en afgelijnd door een getrapte daklijst. Twee lage rechthoekige deuren, beide tussen haast vierkante vensters met tralies en luiken. Armwaterpomp en watervergaarbak tegen de centrale haardtravee. Naar achter verruimd en toevoeging van jongere stal aan de straat (gekadastreerd 1939 samen met de vervanging van twee achter nummer 121, 123 liggende arbeidershuisjes Lode Ontropdreef nummer 1, 3.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Voormalig hotel en café "De Lekkerbek" met lusthof gelegen tegenover de Heidekapel, nu afspanning "De Lekkerbek" genaamd (taverne-restaurant). In 1932 werd hier door de familie De Maere het gasthof "Lekkerbek" ingericht in een oude dorpsherberg met woning voortkomend van brouwer Jozef De Brabander. Deze infrastructuur heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de omgeving van de Heidekapel tot een toeristisch-recreatief gebied. Samen met de aanpalende winkel en wagenmakerij (vergelijk met oude prentkaart), behoorde dit landelijke gebouw voorheen tot het type langgestrekte hoeve (deels 19de-eeuws en ouder). Sinds 1932 herhaaldelijk aangepast en voornamelijk met nieuwe vleugels aan de achterliggende lusttuin uitgebreid (wijzigingen gekadastreerd in 1937, 1953, 1957); laatst na brand in 2003 grondig gerenoveerd met volledig gewijzigde binnenindeling. Globaal is de lange laagbouw aan de straat onder doorlopend zadeldak (nieuwe pannen) uitwendig wel nog herkenbaar als oude landelijke bebouwing doch slechts de vier linker vensters en het getrapte dakvenster boven de aangepaste deur gaan op oorspronkelijke muuropeningen terug. Gevelbreed terras aan de straatzijde nu met laag afsluitingsmuurtje en een brede gemetste boog onder punttop van 1956 ter hoogte van de gewijzigde(schuur)poort met doorrit naar de achterliggende speeltuin.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
De Heidekapel werd gebouwd in 1643 midden in de bosrijke Heide aan de oude heerweg Gent-Antwerpen. Er zou al vroeger een gotische kapel gestaan hebben maar deze werd grotendeels verwoest tijdens de godsdiensttroebelen. De kapel is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van 7 weeën (10). Tussen de parochiekerk van Waasmunster en de Heidekapel gaat jaarlijks op 25 maart en dit sinds 1351 de Heikewipommegang uit. Langs de route zijn 7 statiekapellen opgetrokken. Heidekapelstraat 9250 Waasmunster Te bezoeken: Dagelijks vrij te bezoeken De 7 smarten van Maria (10) De 7 smarten of weeën van Maria worden vaak afgebeeld bij bee- of processiewegen. Ze verbeelden in 7 staties of haltes de momenten van lijden in het leven van Maria. Het thema van de lijdende Maria was vaak de inspiratie voor gedichten en liederen. Die worden de Stabat Mater genoemd. 1.De profetie van Simeon in de Tempel over de toekomst van het kind Jezus. 2.De vlucht naar Egypte wanneer koning Herodes alle kinderen laat doden. 3.Het zoek raken van Jezus in de Tempel 4.Maria ontmoet Jezus op zijn kruisweg 5.Maria staat onder Jezus' kruis 6.Maria omhelst Jezus' dode lichaam na de kruisafname. De piëta. 7.Jezus wordt begraven In de iconografie wordt de O.-L.-V van 7 smarten of weeën afgebeeld als een huilende Maria met 7 zwaarden die haar hart doorboren.

Auteur: Stichting Open Kerken
Meer informatie
Als voormalige woning van kunstschilder Hector Van Eyck (1872-1924), gelegen tegenover de Heidekapel, "Hof ter Heide" genaamd; nu onderdeel van een uitgebreide horecazaak "De Gulden Schaduw" met restaurant en feestzaal. Het kadasterarchief maakt melding in 1910 van een gedeeltelijke reconstructie door Hector van Eyck van een bestaand huis, vermoedelijk een in oorsprong traditioneel Waaslands boerenhuis; in de deels vernieuwde (?) of aangepaste woning werd toen een atelier en zaal voor tentoonstelling ondergebracht. Na de familie Van Eyck werd het "Hof ter Heide" eigendom van toondichter Lode Ontrop die de huisnaam wijzigde in "De Gulden Schaduw". Alleen het hogere linker deel van de woning in traditionele stijl bleef bewaard (vergelijk met oude prentkaarten). Dit recent nog gerenoveerde diephuis omvat een bel-etage op lage onderbouw van drie traveeën met pannen zadeldak; vertoont een thans egaal geel geschilderde bak- en natuurstenen trapgevel met kenmerken van de regionale boerenhuisbouw. Zo vertoont de lage omlijste centrale rondboogdeur met druiplijst ook een karakteristiek bolkozijnen bovenlicht. Opvallende pui met decoratieve ijzeren leuning en langs de gevel opklimmende steektrap. Omlijste vensters van verschillend formaat met diverse kozijnen. Het eenlaagse rechter deel van de landelijke woning werd in de jaren 1980 gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw met weinig reminiscenties aan het vroegere landhuis in traditionele stijl.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Landhuis De Ceders. Aanvankelijke villa gekadastreerd als nieuwbouw in 1920, doch in 1943 gewijzigd en vergroot. Het toenmaals buitenaanzicht bleef grotendeels behouden (vergelijk met oude prentbriefkaarten). Bakstenen villa met reminiscenties aan de cottagestijl (typisch schrijnwerk met kleine roedeverdeling) en de regionale hoevebouw (grijze bakstenen deuromlijsting). Breed volume van één bouwlaag onder pannen zadeldak met behouden grote dakvensters voorzien van tuitgeveltop op schouderstukken; erkervormige uitbouw opzij met steunbeertjes. Thans witgeschilderde gevels met als opvallendste wijziging de verwijderde portiek met overdekt terras voor de centrale inkom.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Gelegen aan hoek Heidekapelstraat . Villaatje genaamd "Heidekotje". Als buitenverblijf vlakbij de Heidekapel volgens kadastergegevens van 1910 opgericht voor G. Lescornez nijveraar uit Sint-Niklaas. Baksteenbouw onder overstekend mank pannen zadeldak. Verspringende voorpuntgevel waarvan het uitgebouwde vensterrisaliet voorzien is van een erker en balkon. Oorspronkelijk met blokvensters (schrijnwerk vervangen, aanvankelijke balkonleuning in cementrustiek gewijzigd). DE BLANGER J., Waasmunster in oude foto’s, Deel 1, Eeklo, 1992, p. 103.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Derde statiekapelletje van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heikewipommegang (zie eerste statiekapelletje). Vervangt op aanvraag van de pastoor sinds 1938 de derde statie van de ommegang die ingelijst aan de voorgevel van de Heidekapel hing. Zelfde type veldkapel als de overige van de ommegang. Ingeplant op beboomd perceel aan zandweg tussen Heidekapelstraat en Lucien Reychlerstraat. Sokkel voorzien van gevelsteen met opschrift: "Een goed gebed a.u.b. / voor die deze kapellen / Herstelden 1938". Polychroom reliëftafereel achter ingelijst glas, kopie in polyester van 1976 door J. Van Acker van het plaasteren reliëftafereel door beeldhouwer Aloïs De Beule; volgens opschrift houten omlijsting voorstelling van: "Het verlies van Jezus in de tempel". Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Stedenbouwkundige vergunning, Volume 4 / Nr. 15.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Gelegen aan hoek Molenstraat. Vroeger Villa "Heide" (volgens oude prentbriefkaart), nu Villa "The Big House" genaamd. Voormalig buitengoed van textielfabrikant Lucien Reychler (Sint-Niklaas), volgens overlevering en oude prentbriefkaarten daterend van 1909-1911 en behorend tot de oudste villabouw op de Heide. Ondanks recente aanpassingen bewaart de villa in baksteenbouw zijn opmerkelijkste kenmerken bepaald door de zeer speciale dakconstructie en verspringende volumes. Hoofdgebouw van twee verdiepingen onder een steil en geknikt overstekend schilddak (leien), op houten consoles; afgeknotte daknok verhoogd met ronde belvedère met balustrade of panoramatoren. Eén afgeschuinde gevelhoek met afgeronde erker voorheen met balkon. Overige gevelhoeken bekroond door postamenten. Oorspronkelijke voorgevel gericht naar de Molenstraat waar aanvankelijk de toegang was. Huidige voordeur via de vroegere dienstingang opzij. Uitwendig aspect nog aangepast bij de renovatie omstreeks 1985 onder meer houten blokvensters en de diverse kozijnen vervangen door steen; één van beide lage aanbouwen opzij enigszins vergroot; grote polygonale veranda aangebouwd naast de vroegere voorgevel. Interieur bewaart in diverse elementen in neo-Vlaamse renaissancestijl: omlijste binnendeuren, betegelde haarden met natuurstenen haardwangen, zolderingen met samengestelde balkenlaag waarvan de moerbalken met decoratief snijwerk rusten op consoles, houten trap. Bijhorende serres gesloopt, bewaarde kleine ezelstal.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën of Heidekapel, beschermd monument bij KB van 9.12.1971 en de omgeving ervan gevormd door de aanpalende met beuken beplante percelen als landschap. Bedevaartskapel ingeplant middenin op de wijk Heide bij een kruispunt van wegen aan de vroegere Oude Heerweg van Gent naar Antwerpen, op ongeveer 2 km ten noordoosten van de parochiekerk van Waasmunster. Tot begin 20ste eeuw kende de wijk slechts schaarse bebouwing maar dit beboste heidegebied is geëvolueerd naar een residentiële villawijk waar de onmiddellijke omgeving van de Heidekapel nu het centrum vormt van een toeristische en gastronomische trekpleister. Tussen de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en de Heidekapel stonden vroeger 5 kapelletjes langsheen het traject van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van 7 Weeën opgesteld. De Heidekapel vormde vroeger de rustplaats of derde statie van deze oude ook zogenaamde Heikewipommegang; nu telt de ommegang zeven statiekapellen (zie ook onder Molenstraat zonder nummer, eerste statiekapel van de ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën). Preciese gegevens die met zekerheid uitsluitsel geven over de oorsprong van de eerste Heidekapel zijn er niet. Enerzijds is geschiedenis van de Heidekapel gerelateerd aan de jaarlijkse processie die te Waasmunster vanouds op 25 maart, feestdag van Maria Boodschap, doorgaat. In 1351 werd door Philip d'Arbois bisschop van Doornik tijdens zijn verblijf in de abdij Roosenberg te Waasmunster de ommegang ingesteld. Aan dit feit koppelen auteurs het vermoeden dat er toen al een kapelletje op de Heide bestond. Ook de promotie van de devotie tot Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën in de 15de eeuw zou mogelijk kunnen hebben geleid tot de oprichting van de kapel. Wellicht ging het aanvankelijk om een boomkapelletje, vooraleer een eigenlijke kleine bidplaats gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw ter Heiden werd gebouwd. Volgens sommige bronnen (onder meer De Potter en Broeckaert) dateert het oudste deel van de Heidekapel nog uit het eind van de 15de-eeuw, andere auteurs plaatsen deze gotische constructie in de 16de eeuw. Tijdens de godsdiensttroebelen in 1578 zou mogelijk ook deze kapel vernield zijn en nadien hersteld. Vast staat dat de Gentse bisschop A. Triest in 1641 toestemming verleende aan de baljuw van Sombeke om het vervallen kapelletje van Onze-Lieve-Vrouw ter Heiden te verbouwen en te vergroten tot een grotere Mariakapel. De voorgevel werd daarbij aangepast (gedateerd 1641). De werken werden voor de helft betaald door de heer van Sombeke. Op 2 mei 1643 werd het altaar door bisschop Triest gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw altijd Maagd. Eén van de vele fondaties aan de kapel betrof de schenking van de grond rondom de Heidekapel (28.04.1644). De aangroeiende toeloop van bedevaarders maakte een vergroting van de kapel noodzakelijk. Bisschop Philippus van der Noot gaf daarvoor toestemming op 24.03.1710. De zeshoekige vergroting die sindsdien het koor bevat werd toen gerealiseerd. In opdracht van de pastoor werd in 1778 tegen de zuidelijke koorzijde een sacristie toegevoegd. Eind Wereld Oorlog II (1940-45) werden vooral de glasramen van de Heidekapel door oorlogsschade getroffen; gerestaureerd door Cesar van Hevele (Gent). De nodige herstellingswerken volgens restauratieplannen in 1978 opgemaakt door architect Fernand Weyers (Sint-Niklaas), gingen in 1980-81 in uitvoering. Noord-zuid gerichte eenbeukige kapel in bak- en zandsteenbouw in een mooi landschappelijk kader gesitueerd en opvallend door een bijzonder silhouet resulterend uit een aaneenschakeling van bouwvolumes en de pittoreske barok getinte voorgevel. Voorste deel bestaande uit een vrijwel vierkante beuk van twee traveeën onder leien zadeldak; wordt gevolgd door de hogere en bredere zeshoekige centraalbouw (koor in het uiteinde), afgedekt door een leien tentdak bekroond door een elegante houten dakruiter met ijzeren torenkruis. Tegen de achterzijde van het koor aanleunende de lage rechthoekige sacristie onder een half schilddak (leien). Verankerde voorpuntgevel op schouderstukken, horizontaal geleed door drie druiplijsten en bekroond door een ijzeren topkruis. Datering 1641 op centrale gevelsteen: aangebracht tussen de drie omlijste oculi boven de kapeldeur. Deze brede tweedelige rondboogdeur is gevat in een omlijsting met imposten en druiplijst. De deurboog draagt het opschrift: "Consolatrix Afflictorum/ Ora pro nobis" terwijl op de sluitsteen het onder elkaar volgende "IHS/ MAR/ ANNA" naar Jezus, Maria en Anna verwijzen. Fraaie deur aan hengesels en met ijzerbeslag. Op de deurmakelaar wordt met de inscriptie "ANNO/ 1641" het bouwjaar nog eens herhaald. Deurlichten met balusters, binnenluiken, een ijzeren offerbusgleuf en lichtroostertje. Een kleine omlijste beeldnis boven de deur gaat deels schuil achter een ervoor op console geplaatst groot beeld van O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën van gepolychromeerd hout (16de eeuw). Dit opvallende element wordt nog extra geaccentueerd door het houten afdak erboven met leien zadeldak en decoratief uitgesneden houten windborden. In beide zijgevels zijn de twee voorste traveeën verlicht door een spitsboogvenster in geprofileerde zandstenen omlijsting, onder de dakoverstek met dakzool op decoratieve houten consoles. De centraalbouw (1710) vertoont in tegenstelling tot het voorgaande deel van de kapel een zandstenen sokkel, dito hoeklisenen en een aflijnende geprofileerde daklijst op tandlijst (grijsgeschilderd). Voorzien van steekboogvensters (vier) in zandstenen omlijstingen verrijkt met oren, drupstenen, druiplijst en een sluitsteen geornamenteerd met rolwerk en dropmotief. Sacristiedeur aan de westkant in een vernieuwde omlijsting waarvan de sluitsteen dezelfde versiering vertoont. Op plinthoogte geflankeerd door twee verweerde gevelstenen, linker met nog deels leesbaar opschrift: "I.F D.C??". Afgeschuinde gevelhoeken. Bepleisterd en geschilderd kapelinterieur met grijsgeschilderde vensteromlijstingen. Een korfboogvormige brede boog op imposten scheidt het voorste deel van de kapel onder tongewelf van de centraalbouw; het zesdelige stralengewelf vertoont geprofileerde ribben op afgeronde consoles. Twee lage brede wandnissen in de voorste helft van het centrale deel, mogelijk voorheen in functie van biechtstoelen. Houten doksaal met steektrap (18de eeuw). Mobilair: Bescheiden neoclassicistisch portiekaltaar (19de eeuw) van geschilderd / gemarmerd hout met vlammend hartmotief. Uitgerust in nis met gestoffeerd beeld (steelpop) van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Hangende houten preekstoel (derde kwart 18de eeuw) op de kuip met voorstelling van de evangelisten, rugpaneel met Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Trapleuning met beeldje van zittende leeuw met wapenschild Waasmunster; beeldje pelikaan verdwenen. Ingelijste neogotische kruisweg (1890) geschilderd op gedreven koper. Reeks van vier neogotische, gekleurde glas in loodramen de zeven smarten van Maria voorstellende (19de eeuw ?), gerestaureerd in 1940-45 door Cesar Van Hevele.

Auteur: Stichting Open Kerken
Meer informatie
Villa oorspronkelijk gebouwd als buitenhuis in 1931-32 door Alfred Leopold Arents uit Antwerpen (volgens kadasterarchief en bouwaanvraag). Ingeplant op een achterin gelegen perceel bereikbaar via een voetweggetje. Pittoresk landhuis met reminiscenties aan de cottagebouw. Baksteenbouw met rood en wit geschilderde elementen zoals houtwerk van vensterluiken, gootlijsten, dakkapellen. Hoofdvolume van drie traveeën en twee bouwlagen onder overstekend schilddak. Links en rechts een lage annex onder lessenaarsdak. Rechthoekige vensters met origineel houtwerk voorzien van kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Voorzijde met breed betegeld terras voorzien van bakstenen leuning en trappen tussen afgerond metselwerk. Centraal houten afdak op twee slanke zuilen uitgewerkt tot een ruime deurportiek met pannen dak. Vierdelige terrasdeur links opzij achter terras met pergola. Opzij in de ruime tuin een ronde gemetste waterput overdekt met houten afdak onder pannen zadeldak op twee stijlen en met decoratieve schoren. Gemeentearchief Waasmunster, Nr. 1.777.818, Register der Bouwvergunningen, aanvraag van 03.07.1931.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Gebied: Eeckhoekbos Eigenaar: privé Toegang: 1 jan - 31 dec

Auteur: Bouwen aan groen speelweefsel
Meer informatie
Landhuis "Den Hert", voormalig buitenverblijf volgens kadasterarchief daterend van 1913-1914, en mogelijk deels teruggaand op een kleiner huisje uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Nu een bakstenen villaatje, deels verankerd en met knipvoegen. Dubbelhuis van één bouwlaag op L-vormige plattegrond onder kruisende pannen zadeldaken. Twee rechter traveeën met inkomdeur voorafgegaan door portiek met afdak gevormd door het verlengde voorste dakschild op steunen. Links vooruitspringend vensterrisaliet met puntgevel. Typerende stenen kruiskozijnen voorheen met houten luiken. Gerenoveerd en zijdelings uitgebreid in het derde kwart van de 20ste eeuw.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Bescheiden villa met reminiscenties aan de cottagestijl. Volgens kadasterarchief daterend van 1930. Woning van één bouwlaag op eenvoudig aanvankelijk vrijwel vierkant grondplan en afgedekt door een overstekend zadeldak (pannen), met dakvensters aan de voorgevelzijde. Verankerde baksteenbouw met sierankers voorzien van rechthoekige muuropeningen met betonnen latei. Typische toepassing van kleine roedeverdeling en pittoreske rood en wit geschilderde luiken en andere houten afwerking zoals daklijsten. Voordeur met origineel houtwerk voorafgegaan door portiek met zadeldak op nieuwe onderbouw. Achteraan verlengd met aanbouw onder plat dak; toegevoegde vrijstaande garage.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
Hoeve met aan de straat gelegen boerenburgerhuis van 1916 (volgens kadasterarchief herbouwd op de toenmalige rooilijn); volgens bouwsporen in de achtergevel deels teruggaand op een ouder boerenhuis van één bouwlaag dat werd verhoogd en aangepast. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel aan de straatzijde: bakstenen lijstgevel onder meer verlevendigd door geel en wit gestreepte horizontale banden en een tegelfries met geometrisch patroon. Lage achterdeur tussen getraliede vensters. Trap op bovenverdieping van woning met inscriptie 1916.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie
In straatbocht gelegen hoeve, volgens naambord thans "De Pelgrimshoeve" genaamd. Boerenhuis volgens archiefstuk vervangen door nieuwe alleenstaande woning naar ontwerp van architect Kamiel van Havermaet (Sint-Niklaas) van 1941. Rechthoekig dubbelhuis onder mank pannen zadeldak. Sobere voorgevel met symmetrische opstand, liggende vensters en bovenverdieping deels in uitspringend donkerder metselwerk in streks verband.

Auteur: Onroerend erfgoed Vlaanderen
Meer informatie

Yorumlar

    You can or this trail